رانت رسانه‌ای؛ آسیب نوپای توسعه در کهگیلویه
رانت رسانه‌ای؛ آسیب نوپای توسعه در کهگیلویه
برخی پایگاه‌های خبری گاها قربانی منافع سیاسی، اقتصادی، فردی و گروهی قرار می‌گیرند و به صورت غیرحرفه‌ای تنش ضمنی به افکار عمومی تزریق می‌کنند.

به گزارش فریاد جنوب از کهگیلویه، عصمت رستگار کارشناس ارتباطات و رسانه در تحلیل عملکرد و مشی رسانه‌ها طی یادداشتی آورده است: به نظر می‌رسد خبرنگاری و رسانه که روزگاری به عنوان حرفه‌ای مستقل و صدای مردم تلقی می‌شد امروزه با ورود شبکه های اجتماعی و سایت‌های شخصی و خود راهبر به ابزاری به عنوان کسب منافع سیاسی و اقتصادی تبدیل شده است، با چنین وصفی صدمات جبران ناپذیری در عرصه «رسانه » و «اعتماد عمومی »متصور می‌باشد .

همچنانکه خبرنگاران به تایید و حمایت مردم و افکار عمومی نیاز دارند این قشر در قبال افکار عمومی مسئولیت دارند چرا که مردم بر اساس اطلاعاتی که آنها تهیه می کنند از اوضاع سیاسی .اجتماعی و اقتصادی جامعه اطرافشان آگاه می شوند و چنانچه خبرنگار یا رسانه‌ای کارش را با این شناخت و مسئولیت‌پذیری اجتماعی به انجام نرساند افکار عمومی را به بیراهه سوق می دهد.

در میان رسانه‌های کهگیلویه بجز خبرگزاریها سایت‌های فعال و به روز دیده می‌شود که به این مهم توجه دارند اما گاها آگاهانه یا ناآگاهانه قربانی منافع سیاسی، اقتصادی فردی و گروهی قرار می‌گیرند و بصورت غیر حرفه‌ای تنش ضمنی به افکار عمومی تزریق می‌کنند .

القا تشویش در گرایش‌های سیاسی و چرخه مدیریتی از موارد پرتکرار و محسوس این سایت‌هاست بطوریکه در برخی پایگاههای قالب “خبری ” درج تحلیل مغرضانه و غیر کارشناسانه با تیترهای غیر واضح و ایهام گونه از تعدد برخوردار است .

این شیوه از دستکاری آگاهی اخیرا مشی نامیمون و آسیب‌زا تنش در بین شورای اداری شهرستان را در پیش گرفته است و با این رویه سریالی هرگونه تصمیمات و اقدامات مدیریتی در شهرستان را نشانه می‌رود .

نمونه این “وانمایی‌ها ” را در پرداختن به حاشیه‌های پدیده خودکشی در دیشموک، بحران آتش سوزی اخیر در منطقه خائیز یا پوشش عدم حضور فرماندار کهگیلویه در آیین‌های تکریم و معارفه که با حضور مداوم وی در صحنه عملیات اطفا حریق در شهرستان همزمانی داشته می‌توان دید .

گرچه انتظار «واقع نگاری» و عینیت خبری از سایت‌های شخصی دور از دسترس است اما رعایت «اخلاق رسانه ای » از بدیهیات حرفه خبرنگاری است و بی‌تردید تحمیل معاندت و غرض سیاسی به سیستم اداری و خدماتی شهرستان و سنگ اندازی در چرخه توسعه مصداق بارز بی اخلاقی رسانه وامدار فرهنگ است.

شیوع سیاهکاری‌های رسانه‌ای مبتنی بر حاشیه در بحبوحه آغاز بکار مجلس و نمایندگان جدید را می توان به تحرک و نفوذ افراد سود جو و مطالبه گران طرفداران انتخاباتی با این زعم که امکان دخالت نمایندگان در عزل و نصب سیستم مدیریتی وجود دارد نسبت داد.

این افراد تعامل قوا را با حق دخالت یکی پنداشته و از این طریق از مجرای رسانه‌های عامه پسند با سیاه نمایی قلم فرسایی کرده و جولان میدهند شاید شانس با آنها یار گردد.

اما پر واضح است قدرت یافتن این زعم و تداوم چنین سبکی در رسانه‌ها مدیریت‌ها را تضعیف و تحلیل برده ، برنامه‌های اجرایی توسعه شهرستان را زمین گیر و همان دور تکرار قهقرای کهگیلویه ادامه می یابد.

بر مصلحت است که مسئولان،نخبگان فکری و فرهنگی شهرستان این خطر را به خوبی احساس کرده و اجازه ورود گروهها ،افراد سهم خواه به سیستم را ندهند و توسعه کهگیلویه را در شایسته سالاری و ثبات سیستم مدیریتی بعنوان اولین و مهمترین زیرساخت جستجو کنند.

حال که خطر مافیا و رانت رسانه احساس می شود فرض واجب بر دغدغه مندان و دلسوزان عرصه رسانه و خبر شهرستان و استان است که با جهد فراوان احساس مسئولیت در مقوله” غنای خبر و رسانه ” را ماموریت اصلی خود در انجام رسالت رسانه در خدمت توسعه برگزینند و رسانه را با نگاهی حرفه‌ای ،نو و خلاق چیزی غیر از ایجاد ” هیجان “تشویش” “خطابه” و”قلم فرسایی ” باز تعریف نمایند .